Spring til indhold

Kort om Kundbys historie

I Kundby har vi i dag som mange andre landsbyer, en kirke, et gadekær, en Brugs og skole (Kundby Friskole), SFO, børnehus og en lille hal.) Sådan har det ikke altid været.

Lind Holmegaard fra Kundby fortæller om Kundbys historie på hjemmesiden "Landsbyhistorier".

I Kundby har vi i dag som mange andre landsbyer, en Kirke, et Gadekær, en Brugs og Skole, (Center Kundby hvor der er Skole; Fritidshjem, Børnehave og en lille hal.)

Sådan har det ikke altid været. I halvtresserne havde vi et rigt handelsliv i Kundby, på trods af, at der ikke boede mere end det halve af hvad der gør i dag. På det tidspunkt var her også både mejeri og kommunekontor. Vi havde et mejeri, som blev nedlagt i 60erne, herefter var der en årrække et tromlevaskeri, og i dag har Staunskær- Elektrik her til huse.

Vi havde en overgang hele 2 Slagterforretninger på Bygaden, de lukkede begge medio 1970. Jeg husker, at vi også havde en herrefrisør som hed Fischer, han stoppede først i halvfjerdserne. Her var også en Bagerbutik, som blev drevet af Jens Sørensen, den lukkede først i firserne. Vi havde også en Købmandsbutik, som blev drevet af Haddon Madsen, men han lukkede i 1975. I en årrække havde vi ligeledes et Apoteksudsalg, men dette lukkede og brugsen overtog udsalget.

I halvtresserne var der i byen 2 Smedjer, begge lå på Bygaden, den ene kan man stadig genkende på den snoede skorsten.

På trods af at der i 50erne næsten ingen biler var, solgte man benzin 2 steder i byen. Købmanden solgte Esso og smeden Shell. Først i 60’erne kom vores nuværende OK Benzin til, og en kort periode var der tre steder man kunne købe benzin i Kundby. OK havde en døgnautomat hvor man brugte 5 kr., Shell og Esso lukkede begge medio 1960.

Kundby har også haft en bank, først Sjællandske Bank, herefter hed den Kronebanken, og til sidst Sparekassen Sjælland. Banken havde til huse først i det nedlagte Apotek på Bygaden, siden i den nedlagte købmandsbutik, og til sidst i den ene ende af Brugsen. Da banken lukkede, drev Brugsen i en årrække døgnkiosk i lokalerne.

Man har igennem årene også forsøgt sig med El-forretninger i byen, både på Bygaden og Kirkebakken.

I en årrække havde vi bibliotek i Kundby, dette havde til huse mange forskellige steder i byen, til sidst på Kirkebakken, hvor der også har været Trælasthandel.

Jeg kan kort fortælle, at vores nuværende skole blev bygget 1958, senere er så kommet børnehave fritidshjem og hal til. Før 1958 var der skole på Trønningevej 14.

Vores nuværende Brugs blev bygget i 1960, der er dog bygget til senere. Der har været Brugs i Kundby siden 1904, som lå samme sted men i tidligere bygninger som nu er revet ned. Før den tid var der købmand, som havde til huse Bygaden 39 (Holmebo).

Indtil først i 1960 bestod Kundby af Bygaden, Kirkebakken og Trønningevej. Den første udstykning af grunde fandt sted i 60erne, og de første huse blev bygget fra 1960 til medio 1970. Dette område kom til at hedde Gartnerlunden, siden blev det opdelt til Gartnerlunden, Anemonevej, Irisvej og Bellisvej.
Der skulle gå 10 år før der igen blev byggemodnet i Kundby, her kom så Elmevej og Møllevej, som blev bebygget i perioden 1980 til omkring 2000. Den sidste byggemodning er så Helgogårdsvej ,og i øjeblikket er Sognegårdsvej i støbeskeen.

På trods af denne store udvikling i Kundby, ser Bygaden stadig ud som i 1950’erne selvom trafikken er mangedoblet. Trafikgruppen under lokalforum arbejder på at få lavet noget trafikdæmpende, og vi må håbe dette lykkedes.

Hvis man er interesseret i mere historie om Kundby foreslås en tur til Lokalhistorisk bibliotek i Svinninge.

Sagnet om Tissø

I Kundby (Holbæk Amt), havde en trold sin bolig i den høje bakke, hvor kirken står; men efterdi folket der i egnen var vant til gudsfrygt og gik flittigt i kirke, havde samme trold sin største plage af, at der næsten uafladeligt ringedes med klokkerne i kirketårnet! Omsider blev han derfor nødt til at rejse bort; thi intet har mere bidraget til troldfolkets ud-vandren af landet, end netop det, at folk blev gudfrygtigere og at klokkeringningen tiltog.

Evald Tang Kristensen beretter i Danske Folkeeventyr om Tissøs oprindelse:

Trolden fra Kundby rejste da ud af landet, kom til Fyn og levede der i nogen tid. Da hændte det sig, at en mand, der nylig havde bosat sig i Kundby, kom til Fyn og mødte denne trold på vejen. "Hvor har du hjemme?" spurgte trolden ham. Der var intet på trolden uligt et menneske, derfor svarede han som sandt var: "Jeg er fra Kundby!" "Så?" gentog trolden, "Dig kender jeg ikke! Ellers kender jeg dog hver mand i Kundby! — Vil du ikke," vedblev trolden, "tage brev for mig tilbage til Kundby?" Dertil var manden ikke uvillig, og trolden stak ham det i tasken, men forbød ham, at tage det op, før han kom til Kundby Kirke; der skulde han kun kaste det over kirkegårdsmuren, ”så vilde den få det, der skulde have det”.

Derpå skiltes de ad, og bondemanden forglemte ganske brevet. Men, da han var kommen over til Sjælland igen, sad han just på den eng, hvor Tiissø nu er, da troldens brev kom ham pludselig i tankerne.

Han tog det da ud af tasken og sad en stund med det i hånden, men pludseligt begyndte der at pible vand ud af seglet, brevet foldede sig ud, og det var med nød og næppe, at bonden reddede sit liv, for trolden havde indesluttet en heel sø i brevet, for ved sådan ødelæggelse at hævne sig på Kundby Kirke. Men Gud afvendte det, så at søen kom til at skylle ud i det store engdyb, hvor den nu flyder.

Kundby skoles historie



I 1739 bestemte Kong Christian den 6., at der skulle indrettes et almindeligt skolevæsen over hele landet. I 1740 deltes Kundby Sogn (der omfatter byerne Kundby, Trønninge, Sandby, Torslunde og Marke med omegn) i to skoledistrikter: Degnen skulle undervise børnene fra Kundby og Trønninge, en skoleholder resten.

De to skolebygninger var i Kundby og i Torslunde. I 1817 blev Kundby Skole udvidet og børnene fra Sandby skulle også undervises der. I 1846 fik Trønninge-børnene deres egen skole og lærer. Det samme skete for Sandby-børnene i 1858. Fra 1900 var der desuden forskoler i alle fem byer i sognet. I 1958 blev samtlige skoler nedlagt og en ny centralskole for hele Kundby Sogn blev indviet den 29. marts 1958.

Fra 1976 til 1981 havde Kundby og Gislinge sogne fælles skoledistrikt, men i 1981 blev Kundby Skole igen skole for børnene fra Kundby sogn alene, idet Sandby-børnene dog kom til at tilhøre Gislinge skoledistrikt. Den nye skole i Gislinge blev nu ”overbygning” til Kundby Skole (som tidligere Svinninge-Hjembæk Skole havde været) og 7. klasse blev samtidig overflyttet til Gislinge Skole.

Tilbygning af Samlingssal og Børnehaveklasse blev indviet i skoleåret 1979/80.

Den nyrenovede Kundby Skole og gymnastiksal blev indviet den 6. oktober 2000. Et projekt, der blev udført i samarbejde med Kundbys foreninger.

I 2011 begyndte politikerne i Holbæk Kommune igen at interessere sig for en sammenlægning af skoledristrikter og det blev en realitet 1. august 2012, hvor Kundby skole blev til en afdeling under Svinninge skole – nu kaldet Katrinedalsskolen. Det er ikke forkert at sige, at Kundby blev sorteper i denne sammenlægning og skolen oplevede over en periode, at lærerstillinger ikke blev genbesat og det satte en elevflugt igang.

Det fik en flok forældre til at mødes søndag den 22. juni 2014 for at drøfte muligheden for at starte en friskole i Kundby. Og der var god opbakning – både blandt forældre og borgere i byen.

Den stiftende generalforsamling blev afholdt den 30. oktober og arbejdet med etablering af Friskolen var godt i gang. Allerede i foråret 2015 besluttede Holbæk Byråd at lukke Katrinedalskolens afdeling i Kundby og foreningen besluttede sig for at udvide Kundby Friskole til Kundby Friskole og Børnehus. Den 25. juni købte en sammenslutning af forældre og borgere i Kundby bygninger og udendørsarealer, med hjælp til finansiering fra Kundby Dagli’ Brugs.

Den nye institution åbnede med brask og bram den 9. August 2015.



Feedback

Sidst opdateret

16.02.2022

Ansvarlig redaktør

Bjørn Fabritius